Een begin

De bijbel begint met een gedicht. Een indrukwekkend verhaal waarin chaos verandert in een geordende, leefbare, kleurrijke, creatieve van leven borrelende plek. En dat alles in ‘een begin’. Je zou bijna zeggen in een ‘ogenblik’. Opmerkelijk trouwens dat er geen lidwoord gebruikt wordt. Volgens verschillende rabbijnse tradities zijn er wel meerdere ‘beginnen’ (is dat een woord…) geweest.

Dat woord ‘begin’ is in het Hebreeuws een woord dat ook de betekenis heeft van ‘hoofdzaak’, het belangrijkste deel. Met andere woorden ‘begin goed al goed’. Of een goed begin is het ‘hele’ werk.

Wat gebeurt er dan precies in dat begin? Geen flauw idee, maar we hebben wel wat aanwijzingen. Het is een geboorteverhaal, er wordt ‘gebaard’. Dit Hebreeuwse woord ‘bara’ of scheppen heeft de betekenis van vormgeven. Er zit hier iets achter, een creatieve Geest. Een ‘intelligent ‘design. Deze creatieve Geest wordt ‘Ruach’ genoemd. Adem of wind, levensenergie. Later in de bijbel als Mozes vraagt aan God wat is je naam. Dan antwoordt Hij/Zij/Het: ‘Ik ben die ik ben’. JHWH, letterlijk zoiets als ‘de zijnde, de grond van alles wat bestaat. Die creatieve Geest van het begin! God laat zich niet vangen in een woord of een concept. Zelfs niet in het woord ‘God’. Alle woorden of concepten zijn slechts pogingen het onbevattelijke wat begrijpelijker te maken. Maar de werkelijkheid van de creatieve Geest, de grond van alles wat bestaat, is altijd complexer dan de beelden en woorden die wij eraan geven. Of zoals Jezus later zou zeggen: ‘De wind waait waarheen hij wil’.

Met de stichting In Perspectief willen we op een creatieve wijze proberen mee te zeilen op de wind. Dit doen we door soms concepten van God die beperken en mensen uitsluiten af te breken, of door te proberen de creatieve liefde van God juist te benadrukken.

Hiervoor richten we ons met name op die 66 boeken die we de bijbel zijn gaan noemen. Waarin, zo geloven wij, de creatieve Geest zich op allerlei manieren heeft laten zien. Bijvoorbeeld in de geschiedenis van Israël, maar ook in de persoon van Jezus. Dat wil trouwens niet zeggen dat er ook niet op andere plaatsen sporen van de creatieve Geest zijn te vinden. Deze hele aarde is immers vol van de heerlijk van God.

Voor ons is het na een paar jaar stilte ook weer een nieuw begin. We zijn vol enthousiasme begonnen met een podcast, WimTalk, geheten. Waarin ik samen met Peter praat over het indrukwekkende boek van Richard Rohr, het Christus mysterie. Echt een aanrader. Inmiddels hebben we vier afleveringen gemaakt. Het begint weer te borrelen. We broeden ook op wat fysieke/hybride bijeenkomsten. Maar voor nu wordt vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*