Artikelen

Rob Bell: De meeste van deze is …. Liefde (deel 1)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het zijn er miljoenen (voorwoord)

Deze maand is het zover! Het spraakmakende boek van Rob Bell verschijnt in Nederlandse vertaling. In de komende weken wil ik in deze weblog de inhoud van het boek van mijn bescheiden commentaar voorzien. Elke week een hoofdstuk. We beginnen met de inleiding.

In de titel wordt meteen duidelijk waar voor Rob Bell de focus ligt: de meeste van deze is… LIEFDE. Met als ondertitel: Een eerlijk boek over hemel en hel.
Persoonlijk vind ik de hoofdtitel in het Engels nog sterker, kort maar krachtig: Love Wins.

Als je het als auteur aandurft om hemel en hel in een kader van liefde te plaatsen, dan denk je op zijn minst ‘out of the box’. Met op zijn minst de suggestie dat Liefde het uiteindelijk zal winnen van de hel. Deze suggestie is in christelijk Amerika massaal opgepakt. Voordat het boek zelfs maar in de boekwinkel lag, wisten vele commentatoren op internet al te vermelden dat Rob Bell het traditionele pad van ‘hemel en hel’ volledig kwijt was. Het boek bleek al een ‘bestseller’ voordat er ook maar één exemplaar verkocht was.

Waarom dit boek? Een heftige reden. De titel blijkt de lading te dekken. Bell gebruikt stevige woorden: misleiding, vergif, de boodschap van Jezus wordt de das om gedaan… Waardoor dan? Door de centrale ‘christelijke’ boodschap dat een select groepje christenen de eeuwigheid zal doorbrengen in de hemel, terwijl het overige deel van de mensheid voor altijd gestraft en gepijnigd wordt in de hel.

Maar als dit vergif is, hoe zit het dan wel?....
Bell benadrukt de dialoog, de discussie, de veelkleurige stroom van theologische uitleg in de kerkgeschiedenis.

Volgende week kijken we naar hoofdstuk 1.

Geschreven door  dinsdag, 13 maart 2012 15:22 Laatst aangepast op dinsdag, 13 maart 2012 15:33