Artikelen

Waar maak je je druk om?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

We staan op de drempel van het nieuwe jaar. Op zo’n moment heb je de neiging even terug te blikken op het afgelopen jaar. Laat ik deze neiging niet onderdrukken en het gewoon doen.

 

Met In Perspectief kijken we terug op een mooi jaar. We hebben weer een aantal studieavonden georganiseerd, waar steeds zo tussen de 25 en 40 bezoekers zijn geweest. Een hoogtepunt was toch wel het Omega weekeind in oktober. Heel bijzonder om mee te maken wat het Evangelie doet in mensenlevens. Een topper was onze eerste Belgische spreker: Michaël Wittocx.
Klaas Goverts heeft de studiereeks van het najaar afgesloten met een prachtige uitleg over ‘de wederoprichting van alle dingen’. Binnenkort op www.inperspectief.com te beluisteren.

 

Bijzondere gebeurtenissen waren natuurlijk het interview met Andries Knevel op de radio en de discussie met dr. Jan Hoek in een bomvolle tent op het Flevofestival. Daarnaast was er de eerste Nederlandse ‘Rob Bell’ avond in Utrecht, waar ik een inleiding over zijn boek ‘Love Wins’ mocht verzorgen. Goed om te merken dat er langzaam maar zeker steeds meer ruimte komt voor het gedachtengoed van het Evangelisch Universalisme.

 

Maar misschien denk je wel: leuk al die activiteiten, interessante studies, maar waar maken ze zich nu eigenlijk zo druk om, het maakt toch eigenlijk niet zoveel uit wat je precies gelooft of niet gelooft?

Goede vraag. Laat ik je proberen te antwoorden.

 

Wat je gelooft of niet gelooft, bepaalt welk beeld je hebt van wie God is. Als je gelooft dat God liefde is en dat Hij er uiteindelijk voor zal zorgen dat iedereen gered wordt, dan geeft dat als het ware een soort basisvertrouwen om op een ontspannen manier met je (nog) niet gelovige familieleden, vrienden of collega's om te gaan. Geloof je daarentegen dat het overgrote deel van de mensheid, misschien zelfs wel geliefden van je, na hun aardse leven door de Here God gestraft worden in een eindeloze hel, dan is het veel lastiger om vanuit een ontspannen houding met je niet-gelovige medemens om te gaan. Ook lijkt het me niet makkelijk om God echt lief te hebben, met in je achterhoofd het idee dat Hij misschien jouw geliefden eindeloos in de hel gaat straffen.

 

Ik kan me trouwens ook voorstellen dat je zegt: zo diep heb ik er nog nooit over nagedacht, ik geloof gewoon dat God liefde is en laat het verder aan Hem over. Maar als In Perspectief komen we regelmatig christenen tegen die zijn vastgelopen in hun geloof en in hun liefde voor God, juist omdat ze de hel niet kunnen rijmen met Zijn liefde. Voor deze christenen is de boodschap die wij proberen vanuit de Bijbel handen en voeten te geven, van een God die in Jezus uiteindelijk een redder is van alle mensen, een enorme bevrijding. Dit is in een notendop waarom wij ons zo 'druk' maken.

 

Ik wens jullie allemaal van harte Gods onmisbare zegen toe voor het nieuwe jaar!

 

Wim Hoogendijk

Geschreven door  zaterdag, 21 januari 2012 16:18 Laatst aangepast op zaterdag, 03 maart 2012 14:52