Artikelen

Beste wensen en zo...

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Enkele mensen zijn er al achter, het feit dat je dit leest betekent dat jij daar één van bent, ik ben na lange tijd weer aan het bloggen geslagen. Voordat ik uitleg waarom en waarheen eerst natuurlijk, ik zou het bijna vergeten: ik wens je het allerbeste toe voor 2014! Al valt het nog niet mee een definitie te geven van wat 'het allerbeste' voor een mens nu eigenlijk precies inhoudt.

Na alle feestdagen zijn we nu op weg naar 'blue-monday'. De laatste maandag van januari. Deze maandag wordt bestempeld als de meest depressieve dag van het jaar. De goede voornemens zijn dan inmiddels bij 95% van ons een langzame dood gestorven en vakantie is verworden tot een verre droom.

Om je alvast wat voor te bereiden op blue-monday een verhaal. Rabbi Nahman van Kosow vertelde een gelijkenis. 'Een ooievaar viel in de modder en was niet in staat zijn poten eruit te trekken, totdat hij op een idee kwam: Heeft hij niet een lange snavel? Hij stak dus zijn snavel in de modder, leunde erop en trok zijn poten eruit. Maar wat had dat voor zin? Zijn poten waren eruit, maar zijn snavel zat vast. Toen kreeg hij een ander idee. Hij stak zijn poten in de modder en trok zijn snavel eruit. Maar wat had dat voor zin? Zijn poten zaten vast in de modder....' (dit is een samenvatting van het gemiddelde management boek, ik heb je net vele uren lezen bespaard!)

De moraal van dit verhaal, aldus Abraham Joshua Heschel: 'Zo is ook de situatie van de mens. Als hij in één opzicht succes heeft, faalt hij in een ander. Wij moeten ons voortdurend voor ogen houden: wij bederven en Hij herstelt. Hoe laakbaar is de manier waarop wij bederven en hoe goed en hoe mooi is de manier waarop Hij herstelt'.

Zo, je wordt in ieder geval niet meer overvallen door blue-monday. Dit betekent trouwens niet dat je de pogingen van de ooievaar niet serieus moet nemen! Hij is altijd vol optimisme en neemt steeds een nieuwe hobbel...

O.K. Waarom ik weer aan het bloggen ben? Het heeft inderdaad te maken met zo'n 'goed voornemen'. Van Ben Tichelaar heb ik begrepen dat als je wilt dat je voornemen meer kans maakt dat het er ook echt van gaat komen, laat het dan aan zoveel mogelijk mensen weten. Mijn voornemen van dit jaar is een experiment. Al jaren loop ik met het idee om het gedachtegoed van In Perspectief eens in een boek om te zetten. Maar als ervaren procastinator (google maar eens op dit woord dan weet je hoe zwaar dit is) heb ik me er nooit toe kunnen zetten dit idee in iets tastbaars om te zetten. Daar gaat nu verandering in komen. Maar niet alleen, als een gezamenlijk experiment. Met wie? Met jou! De komende maanden kun je enkele keren per week een blog verwachten, waarin ik al bloggend het gedachtegoed van In Perspectief op 'papier' toevertrouw. Aan het einde van 2014 is het af en begin 2015 (na de oliebollen) heb je het boek in handen. Even een traantje wegpinken. Ik zou het fantastisch vinden om wat meelezers te hebben om me te bemoedigen om door te gaan, maar ook voor het leveren van commentaar. Wat zijn je vragen, wat moet er in het boek, wat voor aanvullingen heb je bij dat wat ik schrijf. Laten we er een gezamenlijk project van maken. Ik ben inmiddels begonnen met het eerste hoofdstuk: God heeft de tijd.

Tot de volgende blog...

Geschreven door  donderdag, 02 januari 2014 13:29 Laatst aangepast op zaterdag, 19 september 2015 17:27